• Dette er en afholdt begivenhed.

Jordens indre

onsdag 9 oktober, 2019 kl. 19:30

Inge Lehmann – Danmarks ukendte verdensstjerne

”Du skal vide hvor mange inkompetente mænd, jeg var nødt til at konkurrere med – forgæves”, konstaterer jordskælvsforskeren Inge Lehmann i et tilbageblik på sit liv. Hun var stort set ene kvinde i en akademisk verden i midten af 1900-tallet, og selv om det er længe siden, rammer Inge Lehmanns oplevelser ned i en meget aktuel debat. Inge Lehmann døde i 1993 som 104-årig og skrev sin sidste videnskabelige artikel, da hun var 99 år gammel. Hendes forskning var banebrydende, og alligevel er hun stort set ukendt i Danmark.
Hun kæmpede både med det danske forskermiljøs fordomme og en nagende tvivl på egne evner. Hendes forskning var henlagt til fritiden, og i sine ”fritidssysler” med seismologien observerede hun nogle jordskælvsbølger, der ikke stemte overens med den gængse videnskabelige opfattelse.
I Jordens indre tages der den dramatiske frihed at lade Niels Bohr repræsentere de mandlige kolleger, som modarbejder Inge på dansk jord. Inge har et skarpt blik for selvovervurderende mænd, så hun og Bohr har deres kampe.

Fortælling dramatiseret af Simone Isabel Nørgaard
Medvirkende:
Iben Hjejle, Jesper Lohmann, Laura Bro, Troels Malling, Roberta Hilarius Reichardt Instruktion: Victoria Meirik
Dramaturgi:
Geir Sveaass, Ninette Mulvad